Landen (inclusief):
België, Nederland, Luxemburg
Landen (inclusief):
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
MERKREGISTRATIE IN EUROPA (NIET EU)
Landen:
Noorwegen, Turkije, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Zwitserland.
INTERNATIONALE MERKREGISTRATIE
(Protocol van Madrid)
Belangrijkste landen (naar keuze):
Albanië, Algerije, Amerika, Antigua en Barbuda, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Bahrein, Bhutan, Bonaire, St. Eustatius en Saba, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Colombia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Europese Unie, Filipijnen, Finland, Frankrijk, Georgië, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Indonesië, Iran, Israël, Italië, Japan, Kazakstan, Kenia, Kirgizië, Kroatië, Lesotho, Letland, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Macedonië, Madagaskar, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Mongolië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nieuw Zeeland, Noord Amerika, Noord Korea, Noorwegen, OAPI, Oekraïne, Oezbekistan, Oman, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Russische Federatie, San Marino, Sao Tomé en Principe, Servië, Sierra Leone, Sint Maarten, Singapore, Slovenië, Slowakije, Soedan, Spanje, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Thailand, Tsjechië, Turkije, Turkmenistan, USA, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland.
Voor landen die bij geen enkel merkregistratie verdrag (zoals het systeem van Europese merkregistratie of Internationale Merkregistratie) zijn aangesloten kan merkregistratie enkel worden verkregen via een Nationale Merkregistratie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende landen: Argentinië, Chili, Suriname, Hong Kong en Zuid Afrika.
In één keer een wereldwijde merkregistratie aanvragen is niet mogelijk. Er bestaat geen systeem zoals de Europese Merkregistratie, de OAPI Merkregistratie of de Internationale Merkregistratie dat hier wereldwijd in voorziet.
MERKREGISTRATIE NEDERLAND
Een merkregistratie alleen voor België of Nederland of Luxemburg is niet mogelijk. Merkregistratie voor een van deze landen kan alleen worden verkregen via Benelux Merkregistratie of via Europese Unie Merkregistratie.
Een Benelux Merkregistratie omvat de 3 landen België, Nederland en Luxemburg. Ook het opsplitsen van een merkregistratie via een gedeeltelijke merkregistratie overdracht is niet toegestaan.
Indien u als onderneming, stichting, vereniging of als particulier uw merk alleen gebruikt in de Benelux en geen plannen hebt voor gebruik buiten de Benelux in de toekomst kunt u er mee volstaan om uw merknaam, logo of bedrijfsnaam te registreren via een Benelux Merkregistratie.
FAQ BENELUX / EUROPESE MERKREGISTRATIE
FAQ 1 - Hoe lang is een merkregistratie geldig?
Een merkregistratie is 10 jaar geldig.
FAQ 2 - Wat is er nodig voor een merkregistratie?
Om merkregistratie aan te kunnen vragen zijn 3 basisgegevens nodig:
1. Het te registreren merk
2. De producten/diensten opgave
3. De volledige gegevens van de merkhouder
De merkhouder kan een bedrijf zijn (of een Stichting of Vereniging) maar ook een persoon.
FAQ 3 - Is een merkonderzoek noodzakelijk?
Merkonderzoek voorafgaand aan een aanvraag voor merkregistratie is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Het is op zijn minst raadzaam om een identieke woordmerk scan te doen. Deze bieden wij voor de Benelux en Europese Unie aan zonder kosten.
FAQ 4 - Hoe lang duurt de merkregistratie periode?
De tijdsduur tussen het moment van aanvraag en feitelijke registratie is per land verschillend en afhankelijk van diverse factoren. Voor de Benelux is de tijdsduur ongeveer 3 maanden, voor de Europese Unie ongeveer 5 tot 6 maanden. Uiteraard is de depotdatum (de dag van de merkaanvraag) veel belangrijker dan de lengte van de registratie procedure.
FAQ 5 - Is merkregistratie voor alleen Nederland mogelijk?
Nee dat is niet mogelijk. Merkregistratie voor Nederland is enkel mogelijk op basis van een Benelux merkregistratie of via een Europese Unie merkregistratie. Ook het opsplitsen van een van beide via een overdracht is niet toegestaan.